Pārlekt uz galveno saturu

Alerģiskas reakcijas pret pārtikas piedevām (e-vielām)

Cilvēka imūnās sistēmas pastiprināta reakcija uz konkrēto vielu.

Attēls
alergija pret partikas piedevam
Izveidots: 9. novembris, 2021. gads
Atjaunots: 17. novembris, 2022. gads

Pārtikas produktiem bieži pievieno dažādas pārtikas piedevas. Iemesli, kāpēc tās pievieno, ir dažādi – garšas vai izskata uzlabošana, ilgāka produkta uzglabāšana un citas funkcijas. Pārtikas piedevas iedala vairākās grupās: konservanti, krāsvielas, garšas pastiprinātāji, antioksidanti, stabilizētāji un citi. Šīs vielas norāda uz produkta etiķetes (pilnajā nosaukumā vai ar apzīmējumu “E” un cipariem). Pārtikas piedevas var būt pievienotas arī medikamentiem un kosmētikas līdzekļiem.

Svarīgi! Nejauciet pārtikas piedevu izraisītas reakcijas ar reakcijām no bioloģiski aktīvām vielām (histamīna, tiramīna, triptamīna, kofeīna u.c), kas normāli var būt sastopamas dažādos produktos! Piemēram, citrusos, banānos, tomātos, zemenēs, šokolādē un dažos sieros. Šīs reakcijas visbiežāk ir devu atkarīgas (jo lielāka deva, jo stiprāka reakcija). Klīniski tās var izpausties tāpat kā pārtikas piedevu izraisītas reakcijas.

Simptomu apraksts

Pārtikas piedevu izraisītie simptomi var būt ļoti atšķirīgi, turklāt viena un tā pati viela dažādiem cilvēkiem var izraisīt dažādus simptomus. Alerģija pret pārtikas piedevām var izpausties dažu minūšu līdz 2 stundu laikā kā akūta nātrene, nieze, tūska, vemšana, sāpes vēderā, apgrūtināta elpošana, sēkšana, klepus, iesnas. Smagākās izpausmes ir anafilakse un anafilaktisks šoks.

Alerģijai līdzīgas reakcijas parasti parādās vairāku stundu laikā kā dažādi izsitumi un/vai gremošanas traucējumi. Atkarībā no pārtikas piedevas iespējamas arī citas izpausmes, kā, piemēram, garastāvokļa izmaiņas, miega traucējumi, galvassāpes. Pārtikas piedevas var izraisīt arī hronisku slimību (piemēram, atopiskā dermatīta, astmas, nātrenes) uzliesmojumu.

Izmeklējumu apraksts

Pārtikas piedevu izraisītu reakciju atpazīšana var būt sarežģīta. Vissvarīgākā diagnostikas daļa ir anamnēzes (pacienta stāsta) ievākšana. Ārsts uzdod dažādus jautājumus par novērotām reakcijām. Par pārtikas piedevu izraisītām reakcijām jādomā šādos gadījumos:

  • Ja ir bijušas alerģiskas reakcijas pret dažādiem savstarpēji nesaistītiem pārtikas produktiem;
  • Ja ir bijusi reakcija pret rūpnieciski pagatavotu produktu, taču šis produkts neizraisa reakcijas, ja tiek pagatavots mājās;
  • Ja ir neskaidras izcelsmes iepriekš diagnosticētu slimību (piemēram, atopiskā dermatīta) uzliesmojumi.

Lielākajai daļai pārtikas piedevu specifiski diagnostikas testi nav pieejami. Neimunoloģiskas hipersensitivitātes reakcijas jeb nepanesības gadījumā alergoloģiskie testi ir negatīvi. Pārtikas piedevu izraisītu reakciju atpazīšanai var palīdzēt pārtikas dienasgrāmatas rakstīšana un rūpīga ēdiena sastāvu izvērtēšana. Diagnozes apstiprināšanai izmantoto izslēgšanas diētu un pārtikas provokācijas testu.

Ārstniecība, simptomu mazināšana

Vienīgā ārstēšanas metode ir pārtikas piedevas, kura izraisa reakcijas, izslēgšana no uztura. Turpmāk būs nepieciešams rūpīgi izvērtēt produktu sastāvu. Ja reakcija pret kādu pārtikas piedevu izpaužas ar dzīvībai bīstamiem simptomiem (anafilakse, anafilaktisks šoks), vienmēr jānēsā līdzi adrenalīna autoinjektors (speciālā šļirce). Tas ir dzīvību glābjošs medikaments smagas alerģiskas reakcijas gadījumā.

Cēloņi

Dažreiz pārtikas piedevas var radīt alerģiskas vai alerģijai līdzīgas reakcijas. Alerģisko reakciju pamatā ir cilvēka imūnās sistēmas pastiprināta reakcija uz konkrēto vielu, taču biežāk pārtikas piedevas izraisa neimunoloģiskas hipersensitivitātes reakcijas. Tās ir tādas reakcijas, kurās cilvēka imūnā sistēma neiesaistās. Tās mēdz dēvēt arī par nepanesību.

Saistītās ārstu specialitātes