Pārlekt uz galveno saturu

Jersīniju ierosināta saslimšana

Jersinioze ir Yersinia sp (Y.enterocolitica, retāk Y.pseudotuberculosis) baktēriju izraisīta saslimšana. Tā ir nozīmīga ar pārtiku saistīta infekcijas slimība Eiropas Savienībā.

Attēls
baktērijas
Izveidots: 9. novembris, 2021. gads
Atjaunots: 5. decembris, 2022. gads

Inficēšanās visbiežāk notiek, lietojot uzturā jersinijas saturošus pārtikas produktus.

Simptomu apraksts

Parasti jersinioze izraisa simptomus kuņģa zarnu traktā. Nereti simptomātika var līdzināties akūta apendicīta klīniskajām izpausmēm. Reti mēdz būt arī ārpus kuņģa zarnu trakta simptomātika. Jersiniozei ir raksturīgs akūts sākums ar drudzi.

Cēloņi

Infekcijas avots ir inficēti savvaļas dzīvnieki vai mājdzīvnieki, mājlopi. Visbiežāk inficēšanās notiek, lietojot uzturā nepietiekami termiski apstrādātu inficētu gaļu (īpaši cūkgaļu) vai dzerot nepasterizētu pienu vai inficētu ūdeni. Ar jersiniozi var inficēties arī, nonākot tiešā kontaktā ar dzīvniekiem.

Izmeklējumu apraksts

Jersiniozi var apstiprināt, laboratorijā izmeklējot fēces uz Yersinia sp (izmeklējums aizņem vairākas dienas).

Iespējamo izmeklējumu saraksts

Ārstniecība, simptomu mazināšana

Vieglas saslimšanas gadījumā var iztikt bez īpašas terapijas. Ar jersiniozi saistītie simptomi pilnībā izzūd 1–3 nedēļu laikā. Ārstēšana ietver antibakteriālo terapiju, kā arī simptomātisku terapiju, lai mazinātu vemšanu, caureju, drudzi un atūdeņošanos.

Jāsazinās ar ārstu, ja ir šķidra vēdera izeja ar asins piejaukumu, vemšana, ja attīstās atūdeņošanās pazīmes (bērns mazāk čurā, ir izteikti saguris, novēro apziņas traucējumus), ja ir izteiktas vēdersāpes, ja ir augsta temperatūra (virs 39°C, bērnam līdz trīs mēnešu vecumam – temperatūra virs 38°C), ja simptomi dažu dienu laikā nemazinās vai ir vērojama pasliktināšanās.

Profilakse

  • Nelietot uzturā nepietiekami termiski apstrādātu vai jēlu gaļu.
  • Vēlams uzturā lietot pasterizētu pienu un piena produktus.
  • Pirms ēšanas un ēdiena gatavošanas rūpīgi mazgāt rokas.
  • Rūpīgi mazgāt virtuves piederumus – nazi, gaļas dēlīti, traukus –, kas izmantoti jēlas gaļas pārstrādē, sagatavošanā.
  • Ieteicams gaļai un dārzeņiem lietot atsevišķus dēlīšus.
  • Savākt dzīvnieku fēces, lai bērniem nebūtu saskares ar tām.
  • Lietot uzturā tīru ūdeni, nedzert no atklātām ūdenstilpnēm, īpaši lopu ganību tuvumā.
  • Ja mājdzīvniekiem ir caurejas pazīmes, vienmēr rūpīgi mazgāt rokas pēc to aprūpes.

Saistītās ārstu specialitātes