Pārlekt uz galveno saturu

Diētas rekomendācijas bērniem ar akūtu nefrotisko sindromu

Bērniem ar akūtu nefrotisko sindromu ir traucēts ūdens balanss organismā. Akūtā periodā ir izteiktas tūskas. Dietā ir svarīgi ierobežot sāls un uzņemtā šķidruma daudzumu.

Attēls
uzturs bērniem ar nefrotisko sindromu
Izveidots: 3. augusts, 2022. gads
Atjaunots: 6. aprīlis, 2023. gads

Svarīgi ir mērīt uzņemtā šķidruma daudzumu. Jācenšas bērnam piedāvāt šķidrumu maza izmēra glāzēs, jo nedaudz šķidruma lielā glāzē bērnam šķiet mazāk nekā tikpat daudz šķidruma mazā glāzē.

  • Jāizvairās no sālītiem ēdieniem, kas rada slāpes;
  • Lai mazinātu slāpes, dodiet bērnam saldētus augļu gabaliņus, košļājamās gumijas un skābas ledenes; 
  • Slāpju mazināšanai noder mutes skalošana ar aukstu ūdeni;
  • Citrona šķēlītes sūkāšana veicina siekalu izdalīšanos un mitrina mutes gļotādu.

Jāņem vērā, ka ūdeni satur arī šādi produkti: piens, sulas, u.c. dzērieni, ledus kubiņi, saldējums, jogurts, želejas, zupas, pudiņi.

Augstu kālija līmeni saturoši produkti, kuru lietošana jāierobežo līdz 1 tējkarotei ēdienreizes laikā: Mērces, Kečups, Sinepes, Zemu kaloriju salātu mērces.

Kā samazināt uzņemtā sāls daudzumu

  • Neizmantot sāli ēdiena gatavošanas procesā un neturēt to uz galda;
  • Ēdiena gatavošanas procesā izmantot garšaugus un garšvielas;
  • Izmantot tīrus garšaugu pulverus, nevis garšaugu pulverus ar sāli ( ķiploku, sāls, seleriju pulveri);
  • Ēdienu gatavot mājās no svaigiem produktiem, neizmantot konservus, saldētus produktus, pusfabrikātus.

 

Produkti Atļautie Ierobežojamie
Piens, jogurts, siers

2% pilnpiens, vājpiens

Mājas siers, cietais siers, tofu

Pudiņi, olu krēmi, saldējums

Pārstrādāts siers, kausēts siers
Gaļa, zivis, putni

Svaiga vai saldēta gaļa, zivis, putni

Konservēts tuncis, lasis ar zemu sāls saturu

Kaltētas pupas, zirņi

Sojas pupas

Zemesriekstu sviests

Sālīta vai konservēta gaļa, zivis (sardīnes, sļķes, anšovi) putni

Šķiņķis, kaltēta gaļa

Žāvēta gaļa, šķiņķis, desa

Hamburgeri

Augļi Svaigi, saldēti vai konservēti augļi vai augļu sulas Nav
Dārzeņi Svaigi, saldēti vai zemu kālija līmeni saturoši dārzeņu konservi

Skābēti, sālīti vai marinēti dārzeņi

Dārzeņi, kas sautēti ar sālītiem produktiem

Svaigi spiestas dārzeņu sulas

Maize, putraimi

Kartupeļi, makaroni, spageti, nūdeles, rīsi

Nesālīti kartupeļu čipsi, nesālīti krekeri, popkorns, rieksti

Pilngraudu maize

Pankūkas, kēksiņi, grauzdēta maize, vafeles, cepumi, kūkas

Pilngraudu sausmaizītes

Kartupeļu čipsi, sālītas uzkodas

Ātri pagatavojamie rīsu un makaronu ēdieni

Sālīti krekeri

Sālīti rieksti un popkorns

Dažādi

Šokolāde, kakao, garšvielas (sīpolu pulveris, ķiploki un ķiploku pulveris, selerijas)

Etiķis, citronu sula, Tabasko mērce

Kečups, čilli, barbekju mērce, sinepes (1 tējkarote dienā)

Zupas un zupu pusfabrikāti ar zemu sāls saturu

Komerciāli gatavotas gaļas mērces

Nātrija glutamāts

Garšvielu sāls (sīpolu, ķiploku, selerijas)

Olīvas, marinēti gurķi

Sojas mērce, Vorčesteras mērce

Sausās zupas, buljoni

Tauki

Sviests, margarīns, augu eļļa, majonēze

Salātu mērces (1 tējkarote dienā)

Sālīta gaļa, tauki

 

Ja bērnam nepieciešams samazināts sāls daudzums pārtikā, vecākiem ir svarīgi zināt, ko nozīmē apzīmējumi uz pārtikas sastāva atspoguļojuma.

Apzīmējumi

Ko tas nozīmē?

Bez kālija

Mazāk par 5 mg kālija porcijā

Bez sāls

Nav pievienots sāls

Zems kālija saturs

140 mg vai mazāk porcijā

Ļoti zems kālija saturs

35 mg vai mazāk porcijā

Reducēts kālija saturs

25% no K satura, kas ir parastajos produktos

Mazāks kālija saturs

50% no K satura, kas ir parastajos produktos

Bez pievienota sāls Nav pievienots sāls produkta gatavošanas laikā

 

Saistītās diagnozes

Saistītās ārstu specialitātes

Tēma

Uzturs

Uzturs ir uzturvielu kopums, kas vajadzīgs organisma dzīvības norišu normālai nodrošināšanai. Uzturs cilvēka ikdienā ir ļoti svarīgs; nepietiekama uztura gadījumā cilvēka organisms var mainīties un tikt traucēta tā darbība.